pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Reklama - billboard wiadomości

Wiadomości

  • 12 kwietnia 2021
  • 18 kwietnia 2021
  • wyświetleń: 10877

[WIDEO] Wszystko o czekoladzie i przepis na fondanta!

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Bazar u Koziołka" podaj

Czym byłoby życie cukiernika czy kucharza, gdyby nie odkrycie przed wiekami czekolady? Czym byłoby życie każdego z nas, gdyby czekolada pozostała niepoznanym, tajemnym napojem Majów? Trudno sobie to wyobrazić! Tymczasem zapraszamy na materiał o czekoladzie, jej walorach i procesie wytwarzania. Dowiecie się także, jak rozpoznać dobrej jakości czekoladę, z czym ją łączyć i jak przygotować czekoladowego fondanta.



Co prawda Światowy Dzień Czekolady wypada 7 lipca, ale w polskim kalendarzu przewidziany jest jeszcze jeden dodatkowy dzień na czczenie tego boskiego wyrobu. To właśnie 12 kwietnia. Z tej okazji zrealizowaliśmy materiał, w którym posłuchacie o ciekawostkach dotyczących historii oraz procesu wytwarzania czekolady, a także poznacie prosty przepis na czekoladowego fondanta. Łukasz Kozioł, kucharz i restaurator z Pszczyny, opowie również o tym, jak rozpoznać dobrej jakości czekoladę oraz czym charakteryzuje się czekolada szwajcarska czy belgijska.

Historia czekolady liczy już ponad 3000 lat. Współczesna czekolada ma oczywiście niewiele wspólnego z pierwszymi specjałami, które przygotowywano na bazie ziaren kakaowca, czyli kakaowymi naparami Olmeków czy Azteków. Przez stulecia doskonalono proces produkcji czekolady. Jej popularność ma swoje dobre i złe strony. Choć dostęp do niej ma obecnie każdy, to już nie każda czekolada jest warta naszego uwielbienia. Bardzo często w sklepach mamy do czynienia z wyrobami czekoladopodobnymi lub o bardzo niskiej zawartości kakao. Za wysokiej jakości czekoladę musimy zwykle zapłacić nieco więcej, możemy za to być pewni, że jedząc ją nie zaszkodzimy swojemu zdrowiu. Pamiętajmy, że dobra czekolada podnosi poziom serotoniny i sprawia, że czujemy się lepiej.

Czekoladowe ciekawostki



Im wyższa zawartość masy kakaowej w czekoladzie, tym lepiej. Pod tym względem czekolady dzielimy na:

  • gorzką, zawierająca minimum 70% czekolady,
  • deserową o zawartości minimum 50% czekolady,
  • mleczną, której masa kakaowa stanowi około 25%, czasem więcej.


Czekolada biała nie zawiera masy kakaowej, a jedynie masło kakaowe. Została wynaleziona w 1930 roku. Z kolei w 2017 r. powstała czekolada różowa, produkowana ze sproszkowanych ziaren kakaowca rubinowego.

Kupując czekoladę, zwracajmy uwagę nie tylko na zawartość masy kakaowej. Dobrej jakości produkt powinien zawierać również lecytynę sojową, środek emulgujący, który jednocześnie przeciwdziała miażdżycy, wspiera funkcjonowanie wątroby oraz poprawia sprawność umysłową.

Ela, ab / pless.pl

Reklama - baner pod artykułem

Reklama - link rotacyjny

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Bazar u Koziołka

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Bazar u Koziołka" podaj